Empat tahun bergantung kepada jantung teknikal

image.jpg

DUNGUN – Bergantung nyawa sepenuhnya kepada jantung mekanikal bukan suatu perkara mudah, apatah lagi apabila seseorang itu tidak mampu bergerak seperti insan lain.

Mohd Hamirul Mohd Rosdi, 19, remaja yang berdepan dengan dugaan itu terpaksa membawa alat bantuan jantung ‘Ventrical Assist Device (VAD)’ ke mana sahaja, bagaikan teman karib.

Sehingga kini, Mohd Hamirul Moh Rosdi dari Kampung Pinang Merah, Paka, masih menunggu penderma jantung sesuai dan kini tidak dapat bangun serta berjalan ekoran serangan strok sejak tiga bulan lalu.

Ibunya Norhaliza Yusof, 49, berkata anak ketiga daripada tujuh adik beradik tersebut disahkan mengidap penyakit jantung sejak empat tahun lalu setelah jantungnya membengkak dan kedua-dua injap jantungnya bocor.

“Sebenarnya, mula-mula Hamirul hanya demam tetapi setelah dibawa ke klinik dia masih tak sembuh dan dia mengadu sakit dada…tiba-tiba dia muntah berdarah dan kami terus bawa ke hospital, bila bawa ke hospital doktor suruh rujuk ke Institut Jantung Negara (IJN) sebab jantungnya bermasalah.

“Kemudian, doktor sahkan kedua-dua injap jantungnya bocor dan jantungnya juga bengkak dan doktor nasihatkan supaya pembedahan untuk memasang VAD dijalankan bagi memastikan jantungnya berfungsi dengan baik,” katanya ketika ditemui Bernama di kediamannya sewaktu kunjungan doktor dan jururawat dari IJN yang membuat pemeriksaan terhadap anaknya.

Norhaliza berkata sejak disahkan mengidap penyakit jantung, beliau dan anaknya terpaksa berulang-alik ke IJN tiga bulan sekali bagi menjalankan rawatan susulan.

“Selepas memasang alat berkenaan, Alhamdulillah Hamirul dapat menjalankan aktiviti harian seperti biasa dan beliau dapat ke sekolah, tetapi bateri pada alat tersebut perlu digantikan enam jam sekali dan kalau nak berjalan jauh, terpaksalah dia guna alat untuk mengecas yang disambungkan pada kereta.

“Hamirul terpaksa duduki peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) dua kali iaitu pada 2014 dan 2015 sebab masa nak periksa, keadaannya tidak stabil dan terpaksa dimasukkan ke wad…sampai sekarang dia juga masih tak dapat sijil SPM sebab tak sempat nak habiskan semua kertas yang diambil kerana serangan jantung,” katanya.

Norhaliza berkata kehidupan anaknya terus diuji setelah beliau diserang strok tiga bulan lalu hingga menyebabkan anaknya ditempatkan unit rawatan rapi bagi pesakit strok setelah koma selama tiga minggu.

“Masa tu hanya Allah sahaja yang tahu, saya sebagai ibu pun ingat dia dah tak ada harapan sebab dia koma selama tiga minggu, tetapi semuanya kuasa Allah dan Hamirul sendiri sangat kuat semangatnya…Alhamdulillah, selepas tiga minggu dia kembali sedar dan kemudian dia ditempatkan di wad biasa selama 52 hari.

“Sekarang, Alhamdulillah dia dah semakin sembuh dan menunjukkan perubahan positif…dulu dia tak dapat nak bercakap, tangan dan kakinya sebelah kanan tidak dapat bergerak tetapi sekarang beliau dapat bercakap walaupun tidak lancar,” katanya.

Norhaliza berkata meskipun kehilangan suaminya, Mohd Rosdi Mahmud pada Jun lalu, akibat masalah jantung, beliau bersyukur dan berterima kasih kepada kerajaan yang menanggung kos rawatan anaknya.

“Sebelum ini, syarikat suami yang menanggung kos pembedahan dan rawatan Hamirul, tetapi kemudiannya semua kos ditanggung oleh kerajaan kerana ketika itu beliau masih lagi pelajar sekolah…memang saya syukur sangat-sangat sebab kalau nak tampung perbelanjaan semua ni memang tak mampu.

“Kos VAD pun mencecah jutaan ringgit dan kos rawatan di hospital serta IJN pun semuanya ditanggung…syukur, pihak IJN juga sangat prihatin, hari ini mereka datang ke rumah semata-mata untuk melihat perkembangan dan merawat anak saya sebab beliau tak mampu nak bangun dan tak dapat ke IJN sebab sepatutnya Hamirul perlu ke sana untuk rawatan rutin,” katanya yang juga berharap akan ada penderma jantung sesuai untuk anaknya.

Sementara itu, Pakar Perunding Pembedahan Kardiotorasik IJN Datuk Dr Mohamed Ezani Md Taib berkata Hamirul telah menjalani pembedahan jantung mekanikal sejak empat tahun lalu setelah kelemahan jantungnya yang tidak dapat diubati.

“Rawatan yang boleh kita lakukan ialah sama ada melalui rawatan pemindahan jantung atau trasplan dan gunakan jantung mekanikal untuk sementara…keadaan Hamirul sebelum ini bagus tetapi malangnya beliau diserang strok akibat pendarahan dalam otak.

“Alhamdulillah, dengan kerjasama dan perkhidmatan yang diberikan oleh pakar Hospital Sultanah Nur Zahirah(HSNZ), Hamirul dah mula menunjukkan perubahan yang positif sebab sebenarnya masa diserang strok keadaannya sangat kritikal tetapi sekang sudah banyak perubahan dan insya-Allah, dua tiga bulan lagi kalau keadaan semakin positif, dia mungkin dapat berjalan semula,” katanya.

Sempena kunjngan sempena kunjungan tersebut, Yayasan IJN turut menyampaikan sumbangan lebih RM2,000 meliputi wang tunai serta barangan keperluan termasuk tandas mudah alih, lampin pakai buang serta alat bantuan berjalan untuk membantu Hamirul.

Sumbangan bagi meringankan beban yang ditanggung keluarga Hamirul itu disampaikan Pengurus Yayasan IJN Ritzzawati Rosli Mohd kepada Norhaliza.

Ritzzawati berkata untuk tahun ini bermula Januari hingga September, Yayasan IJN membelanjakan kira-kira RM3 Juta bagi membantu 123 pesakit jantung yang memerlukan di seluruh negara.

“Untuk tahun lepas pula, di bawah program bantuan pesakit Yayasan IJN ini, kita telah membelanjakan sebanyak RM3.5 juta untuk bantu seramai 125 pesakit…memang kita sangat mengharapkan bantuan dan dana luar termasuk badan korporat untuk membantu pesakit jantung ini,” katanya. – Bernama

cropped-logo-header

"Beyond Cardiac Excellence” signifies our believe in delivering not only excellent cardiac care but providing holistic approach to all our customers as a whole.

© Institut Jantung Negara. All Rights Reserved.
Privacy Policy (BM / EN)